Merida Architect restored La Ermita
Merida Architect restored La Ermita

Living Room of La Ermita Home Restored by Architect Gabriela Cornelio in Merida Yucatan Mexico using local and natural materials in one of the oldest neighborhoods in Merida Mexico.

press to zoom
Design by Architect Gabriela Cornelio
Design by Architect Gabriela Cornelio

Court yard in Colonial Home in Merida Centro with swimming pool edition and casita terrace with arches and roof terrace design and built by architect Gabriela Cornelio in Merida Yucatan Mexico

press to zoom
Design_and_Restored_by_Architect_Gabriel
Design_and_Restored_by_Architect_Gabriel

Restored colonial home in Merida Centro dinning room arial view of the perfect place of pasta floor tiles carpet design for to receive the dinning table, built by architect Gabriela Cornelio in Merida Architects Firm

press to zoom
1/12
Gabriela Cornelio Architect

This home is in Merida old neighborhood La Ermita,  restored by architect in Merida Gabriela Cornelio according to owners desires.

The old house was in very good conservation stage, old pasta tiles in the house were re-use. Natural materials were incorporated such as local limestone in the columns, adobe tiles in the terrace, and local hard wood.

WHAT

Colonial

Home

WHERE

Merida Yucatan Mexico

WHEN

March 2012

In the old part of the house, we did something extravagant with the roof of old wooden beams, we painted in yellow like the walls. We add a horizontal stripe design in sober and contrasting colors to give warmth to the space due to its great height.

The added part that had the old house, did not have the majesty of the great height of about 5 meters. As it was in very good condition, we kept that part and built a bedroom for guests with a bathroom on the top floor with a private terrace over looking the pool.

Designed_and_Restored_by_Architect_Gabri
Design and built by architect Gabriela C

One of the most obvious design problems in the main bedroom was the adjoining wall that was at an angle, this would create a problem when we accommodate the furniture in the bedroom. Therefore we designed a large niche that framed the bed and at the same time absorbed the unevenness of the wall.

The colors in each space were carefully studied to choose the appropriate one that would coordinate with the carpet of pasta tile floors chosen. In this way we managed to design the harmony of space.